Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Μύες καὶ γαλαῖ, Αἰσώπου Μῦθοι [ΣΛΖ]/ Mosche e latte, Esopo mito



Μύες κα γαλα, Ασώπου Μθοι [ΣΛΖ]/ Mosche e latte, Esopo
mito

Μυσ κα γαλας πόλεμος ν. ε δ ο μύες ττώμενοι, πειδ συνλθον ες τατόν, πέλαβον τι δι᾿ ναρχίαν τοτο πάσχουσιν· θεν πιλεξάμενοί τινας αυτν στρατηγος χειροτόνησαν. Ο δ βουλόμενοι πισημότεροι τν λλων φανναι, κέρατα κατασκευάσαντες αυτος συνψαν. νστάσης δ τς μάχης, συνέβη πάντας τος μύας ττηθναι. Ο μν ον λλοι πάντες π τς πς καταφεύγοντες ῥᾳδίως εσέδυνον· ο δ στρατηγο μ δυνάμενοι εσελθεν δι τ κέρατα ατν συλλαμβανόμενοι κατησθίοντο.
Οτω πολλος κενοδοξία κακν ατία γίνεται.
(variant version from Chambry's first edition)
    Μύες κα γαλα
Γαλα κα μύες σπονδον εχον μάχην. Ο δ μύες, δόρατα κα ρματα ξ χύρου λαβόντες, συνεκρότησαν τν πόλεμον. Α δ γαλα ρμησαν κατ᾿ ατν. Ο δ μύες βουλόμενοι ες τς τρυμαλις εσελθεν, χοντες τ ξύλα τν χύρων κα μ δυνάμενοι κρυβναι, διεφθάρησαν π τν γαλν.
τι δύνατόν τιν᾿ ο δε συγκροτεν τος πολέμους.
Στα νέα Ελληνικά
    Τα ποντίκια με τις γάτες είχαν πόλεμο, ώς συνήθως. Συνεχώς νικιόνταν τα ποντίκια. Έκαναν λοιπόν συνέλευση για να αποφασίσουν τί να κάνουν, κ η συνέλευση έβγαλε το συμπέρασμα οτι τα ποντίκια νικιόνται επειδή δέν έχουν ηγέτες να τα διευθύνουν. Κ έτσι η συνέλευση προχώρησε στο να εκλέξει στρατηγούς των ποντικιών. Οι στρατηγοί αυτοί για να ξεχωρίζουν από τα απλά ποντίκια, έφτιαξαν τεχνητά κέρατα κ τα είχαν κολλημένα στα κεφάλια τους. Έγινε κ πάλι μάχη με τις γάτες, κ πάλι τα ποντίκια νικήθηκαν κ έτρεχαν κατέφευγαν στις τρύπες τους. Οι στρατηγοί των ποντικιών όμως επειδή είχαν τα κέρατα προσαρτημένα στα κεφάλια τους δέν μπορούσαν να χωρέσουν να μπούν στις τρύπες τους, κ έτσι τα απλά ποντίκια γλύτωσαν, αλλά οι στρατηγοί τους φαγώθηκαν από τις γάτες.
    Εδώ δέν έφταιξε ότι τα ποντίκια εξέλεξαν στρατηγούς. Έφταιξε το ότι οι στρατηγοί έγιναν ματαιόδοξοι, ήθελαν να επιδεικνύονται κ να απολαμβάνουν τιμές. Ο σωστός ηγέτης δέν ζητά δόξες κ τιμές για τον εαυτό του, αλλά ζητά να οδηγήσει σωστά το λαό του, κ άν κυβερνά έτσι ωφέλιμα κ ανυστερόβουλα, τότε αποκτά δόξα κ τιμές.
    Ο μύθος αυτός έχει βγεί από ένα περιβάλλον όπου οι άρχοντες εκλέγονταν από τους πολίτες κ το υψηλότερο αξίωμα ήταν αυτό του στρατηγού, άρα οπωσδήποτε προέρχεται από την αρχαία Αθήνα της κλασσικής εποχής.
    Ένας άλλος μύθος με παρόμοιο θέμα δέν αναφέρει τίποτε περι αρχηγών, μόνο λέει οτι τα ποντίκια, που ήταν πάντα στην άμυνα, θέλησαν να χρησιμοποιήσουν κ επιθετικά όπλα, (το κύριο επιθετικό όπλο των αρχαίων Ελλήνων ήταν το δόρυ), έτσι έφτιαξαν δόρατα από τους ξερούς βλαστούς των δημητριακών κ τα είχαν μαζί τους για περίπτωση μάχης με τις γάτες. Σάν έγινε η μάχη όμως, κ πάλι νικήθηκαν, αλλά το χειρότερο ήταν ότι επειδή κρατούσαν τα δόρατα δέν χωρούσαν να μπούν στις τρύπες τους κ τα άρπαξαν οι γάτες τα έφαγαν τα ποντίκια.
    Δέν είναι όλοι καμωμένοι για μάχη, για να φέρουν επιθετικά όπλα. Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ικανοί να αμύνονται με τη φυγή, αλλά όχι να χρησιμοποιούν βία. Άν αυτοί που έχουν όπλο μόνο τη φυγή καταφύγουν σε όπλα όπως το ακόντιο, ή σήμερα το τουφέκι, τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Το αγριοκάτσικο μπορεί να σωθεί από την τίγρη καταφεύγοντας σε απάτητες κορυφές, κ τότε νικιέται η τίγρη. Άν όμως το αγριοκάτσικο θελήσει να πολεμήσει με την τίγρη, τότε θα νικήσει η τίγρη.
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...