Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Λύκος κεκορεσμένος καὶ πρόβατον, Αἰσώπου Μῦθοι [ΣΛ]/Lupo sazio e pecore, Esopo miti



Λύκος κεκορεσμένος κα πρόβατον, Ασώπου Μθοι [ΣΛ]/Lupo sazio e pecore, Esopo miti

Λύκος τροφς κεκορεσμένος, πειδ θεάσατο πρόβατον π γς βεβλημένον, ασθόμενος τι δι τν αυτο φόβον πέπτωκε, προσελθν παρεθάρσυνεν ατό, λέγων ς, ἐὰν ατ τρες λόγους ληθες επ, πολύσει ατό. Τ δ ρξάμενον λεγε πρτον μν μ βεβουλσθαι ατ περιτυχεν, δεύτερον δέ, ε ρα τοτο μαρτε, τυφλ, τρίτον δ τι «κακο κακς πόλοισθε πάντες ο λύκοι, τι μηδν παθόντες φ᾿ μν κακς πολεμετε μς.» Κα λύκος ποδεξάμενος ατο τ ψευδς πέλυσεν ατό.
λόγος δηλο τι πολλάκις λήθεια κα παρ πολεμίοις σχύει
Στα νέα Ελληνικά
    Ένας λύκος που έτυχε να είναι χορτάτος, είδε ένα πρόβατο πεσμένο ξαπλωμένο στη γή. Τότε σκέφθηκε: "αυτό το πρόβατο δέν είναι νεκρό: λιποθύμησε από το φόβο του επειδή είδε εμένα, κ τώρα κάνει το ψόφιο για να μήν το προσέξω κ να φύγω". Πλησίασε στο πρόβατο κ του λέει: "είσαι στο χέρι μου, άν θέλω σε κατασπαράζω κ άν θέλω σε αφήνω ελεύθερο. Άν μου πείς τρία πράγματα που να είναι σίγουρα αληθινά, θα σε αφήσω, άν όμως αυτά που θα πείς είναι αμφισβητήσιμα, θα σε κατασπαράξω". Λέει τότε το πρόβατο: το πρώτο, ήθελα να μή σε συναντήσω ποτέ. Το δεύτερο, αφού σε συνάντησα, ήθελα να είσαι τυφλός. Κ το τρίτο, είστε κακοί κ πρέπει να χαθείτε όλοι οι λύκοι διότι χωρίς να σας έχουμε κάνει κανένα κακό ζητάτε το θάνατό ας".
    Ο λύκος παραδέχθηκε ότι καί τα τρία αυτά είναι σίγουρα αληθινά, κ άφησε ελεύθερο το πρόβατο.
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/ όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...