Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κύων λέοντα διώκων καὶ ἀλώπηξ, Αἰσώπου Μῦθοι/ Il cane perseguita il leone e la volpe, miti di Esopo



Κύων λέοντα διώκων κα λώπηξ, Ασώπου Μθοι/ Il cane perseguita il leone e la volpe, miti di Esopo

Κύων θηρευτικς λέοντα δων, τοτον δίωκεν. ς δ πιστραφες λέων βρυχήσατο, φοβηθες ες τοπίσω φυγεν. λώπηξ δ θεασαμένη ατν φη· « κακ κεφαλή, σ λέοντα δίωκες, ο οδ τν βρυχηθμν πέμεινας;»
λόγος λεχθείη ν π᾿ νδρν αθάδων ο κατ πολ δυνατωτέρων συκοφαντεν πιχειροντες, ταν κενοι ντιστσιν, εθέως ναχαιτίζουσιν.
(variant version from Chambry's first edition)
    Κύων λέοντα διώκων κα λώπηξ
Κύων λέοντα διώκει κατ κράτος.
Λέων δ στραφες κα βρυχησάμενός γε
χετο φυγς τρομάξας ες τοπίσω.
Τοτον δ᾿ λώπηξ προσιδοσ᾿ πεφώνει·
Πς σ διώκεις ο τν φωνν ο φέρεις;
φρων δ᾿ ς θέλει πρς κρείττονας ντιφερίζειν· νίκης τε στέρεται κα πρς τούτοις γελοα πάσχει.
Στα νέα Ελληνικά
    Ένα κυνηγόσκυλο πήρε στο κυνήγι ένα λιοντάρι. Κάποια στιγμή το λιοντάρι συνειδητοποίησε ότι το ίδιο είναι ισχυρότερο, γυρίζει και βρυχάται προς τον σκύλο. Ο σκύλος μόνο που άκουσε τον βρυχηθμό, τρόμαξε και έφυγε τρέχοντας. Τον βλέπει μια αλεπού και του λέει: «είσαι με τα καλά σου, που πήρες στο κυνήγι ένα λιοντάρι; εσύ, όχι το λιοντάρι, αλλά ούτε τη φωνή του δέν αντέχεις να αντιμετωπίσεις!»
 [η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...