Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ζεὺς καὶ Ἀπόλλων, Αἰσώπου Μῦθοι - Zeus e Apollo, Miti di Aesop






 
Ζες κα πόλλων, Ασώπου Μθοι

[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :
https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/   όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]

Ζες κα πόλλων, Ασώπου Μθοι
Ζες κα πόλλων περ τοξικς ριζον. Το δ πόλλωνος ντείναντος τ τόξον κα τ βέλος φέντος, Ζες τοσοτον διέβη σον πόλλων τόξευσεν.
Οτως ο τος κρείττοσιν νθαμιλλώμενοι, πρς τ κείνων μ φικέσθαι, κα γέλωτα φλισκάνουσιν.
Στα νέα Ελληνικά
    Ο θεός Απόλλων θέλησε να παραβγεί με τον Δία στην τοξοβολία, ποιός θα ρίξει το βέλοςτου πιό μακριά (ο Απόλλων πίστευε οτι θα κερδίσει, γιατί ήταν ο κατεξοχήν τοξοβόλος, κ ονομαζόταν "εκηβόλος", αυτός που ρίχνει μακριά τα βέλητου). Ο Δίας δέν είχε αντίρρηση. Έρριξε λοιπόν πρώτος το βέλος ο Απόλλων, απίστευτα μακριά, είναι η αλήθεια. Πήγε κ ο Δίας, με μιά δρασκελιάτου κ μόνο έκανε την απόσταση ώς εκεί που έφτασε το βέλος του Απόλλωνα.
Τί βέλος να έρριχνε ο Δίας; αφού ώς εκεί που πήγε το βέλος του Απόλλωνα, ο Δίας πήγε με μιά δρασκελιά. Δέν ήταν κάτι στο οποίο να μπορούσαν να διαγωνισθούν, δέν μπορούν ποτέ να συγκριθούν ανόμοια μεγέθη.
  Είναι φανερή η ομοιότητα με μιά φημισμένη ιστορία των Ινδών που εξυμνείται ήδη στις Βέδες ("Vedas", τα αρχαιότερα ινδικά κείμενα): Ο "Visnu" με μιά δρασκελιά κάλυψε όλη τη γή, με μιά άλλη δρασκελιά όλο τον ουρανό, κ με μιά ακόμη δρασκέλισε όλο το ενδιάμεσο μεταξύ γής κ ουρανού.
Όταν ο δαίμονας "Bali" κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο, ο "Visnu" του παρουσιάσθηκε με τη μορφή ενός βραχμάνου νάνου, κ του ζήτησε ελεημοσύνη όσο τόπο μπορούσε να καλύψει με τρία βήματα. Ο Bali του το παραχώρησε, κ τότε ο "Visnu" πήρε την αληθινήτου μορφή: με ένα βήμα δρασκέλισε όλη τη γή, με το δεύτερο βήμα όλο τον ουρανό, κ τότε ο Bali άκουσε τη φωνή του "Visnu": "το τρίτο βήμαμου πού να το πατήσω;" - ο Bali βλέποντας οτι δέν υπάρχει τίποτε άλλο, πρόσφερε το κεφάλιτου, κ ο "Visnu" τον συνέθλιψε απαλλάσσοντας τον κόσμο απο την κυριαρχία ενός δαίμονα. Η ιστορία αυτή δείχνει μιά αντίληψη ενός υπέρτατου Δία που δέν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη δύναμη. Παρόλο που στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου ο Δίας παρουσιάζεται σχετικά μικρός, πεπερασμένος, κ προμηνύεται το τέλος της βασιλείαςτου.
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...