Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Κοιλία καὶ πόδες, Αἰσώπου Μῦθοι / La pancia e piedi, Miti di Aesop



Κοιλία κα πόδες, Ασώπου Μθοι

Κοιλία κα πόδες περ δυνάμεως ριζον. Παρ᾿ καστα δ τν ποδν λεγόντων τι τοσοτον προέχουσι τ ισχύι ς κα ατν τν γαστέρα βαστάζειν, κείνη πεκρίνατο· «λλ᾿, οτοι, ἐὰν μ γ τροφν μν παράσχωμαι, οδ μες βαστάζειν δυνήσεσθε.»
Οτω κα π τν στρατευμάτων τ μηδν π τ πολ πλθος, ἐὰν μ ο στρατηγο ριστα φρονσιν.
Στα νέα Ελληνικά
    Η κοιλιά με τα πόδια μάλωναν ποιός έχει μεγαλύτερη δύναμη κ σπουδαιότητα. Τα πόδια έλεγαν: εμείς σηκώνουμε όλο το σώμα, μαζί κ εσένα, την κοιλιά, εμείς μεταφέρουμε όλο το σώμα για να πάει να αποκτήσει τροφή, να γεμίσει και εσένα, την κοιλιά.
    Μά, απάντησε η κοιλιά, άν εγώ δέν σας έτρεφα, εσείς δέν θα μπορούσατε ούτε να σταθείτε όρθια.
Ο μύθος αυτός, πολύ πιό εκτεταμένος, βρίσκεται σε διάφορα μέρη της Αφρικής· η περίληψη είναι: τα πόδια, τα χέρια, τα μάτια, τα αυτιά, όλα προσωποποιημένα, συνεργάσθηκαν για να κυνηγήσουν κ να σκοτώσουν ένα άγριο βόδι, έπειτα μάλωναν ποιός πρέπει να πάρει το κρέας του, με διάφορα επιχειρήματα ο καθένας. Το στομάχι τότε είπε: κανείς από σάς, μόνο εγώ δικαιούμαι το κρέας. Μή μπορώντας αλλιώς να τα βρούν, πήγαν στο δικαστήριο. Ο δικαστής έδωσε στο στομάχι ένα βοτάνι που φυτρώνει στις όχθες του Νείλου, κ με αυτό τα πόδια δέν στέκονταν, τα χέρια δέν έπιαναν, τα μάτια δέν έβλεπαν, τα αυτιά δέν άκουγαν. Έπειτα έδωσε στο στομάχι γάλα ώς αντίδοτο, κ όλα συνήλθαν. Έτσι αποδείχθηκε ότι όλα βασίζονται στο στομάχι. (Υπάρχει μιά σχετική τουρκική παροιμία: can boğazdan gelir «η ψυχή απο το λαιμό έρχεται (μέσω της τροφής)».
    Μιά παραλλαγή αυτού του μύθου χρησιμοποίησε ένας Ρωμαίος ηγέτης για να δείξει στο λαό οτι ο λαός (χέρια κ πόδια) έχει ανάγκη απο τους άρχοντες (στομάχι): τα χέρια κ τα πόδια απήργησαν, αγανακτώντας γιατί όλο εργάζονται για να γεμίζουν το στομάχι. Όμως, προτού να πάθει τίποτε το στομάχι, έπαθαν τα χέρια κ τα πόδια: έχασαν την δύναμήτους κ δέν μπορούσαν να κινούνται.
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...