Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Μονόκερως, ένα υπέροχο πλάσμα, η λαϊκή παράδοση - Unicorn, a wonderful creature, folk tradition - there is a translator on the website - Unicorno, una meravigliosa creatura, tradizione popolare - c'è un traduttore sul sito - Единорог, прекрасное существо, народная традиция - на сайте есть переводчик



Μονόκερως, ένα υπέροχο πλάσμα, η λαϊκή παράδοση
Έχει δοξαστεί στις λαϊκές ιστορίες, στα τραγούδια, στα ποιήματα, και παραμένει ένα από τα μεγάλα "άλυτα μυστήρια" του κόσμου, όπου παρόλο που

 η ύπαρξη του θεωρείται από πολλούς αληθινή, ωστόσο ποτέ κανείς δεν τον έχει δει μέσα στους αιώνες.
Μονόκερως [ Unicorn <Από το λατινικό unus «ένα» και το cornu «κέρατο»>]. Πρόκειται για ένα θρυλικό πλάσμα. Αν και η σύγχρονη δημοφιλής εικόνα του μονόκερου, είναι ενός κοινού αλόγου, που διαφέρει μόνο ως προς ένα σπιροειδές κέρατο που φέρει στο μέτωπό του, ο παραδοσιακός μονόκερως φέρει επιπλέον γενειάδα και ουρά λιονταριού καθώς επίσης σχιστές οπλές.
Για το κέρας του πίστευαν πως είχε μαγικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ήταν λευκό στην βάση του, μαύρο στην μέση και κατέληγε σε μια κόκκινη μυτερή άκρη. Από αυτό έφτιαχναν ένα είδος σκόνης, η οποία εξουδετέρωνε κάθε είδους δηλητήριο, ενώ για το ίδιο το κέρας λένε ότι μάτωνε όταν πλησίαζε σε δηλητηριασμένο φαγητό. Επίσης, σταματούσε τα βέλη, θεράπευε την πανώλη, προστάτευε από τον πυρετό, την επιληψία και την απώλεια μνήμης. Πίστευαν ακόμα πως μπορούσε μέχρι και να αναστήσει έναν νεκρό και για όποιον φορούσε κόσμημα από κέρας μονόκερου, θεωρούσαν πως η μαγική του δύναμη τον προστάτευσε από κάθε κακό.!
 Η πίστη στις θεραπευτικές ιδιότητες του κέρατος προφανώς βασίστηκε σε μια μεσαιωνική ιστορία, κατά την οποία κάποτε μέσα στην νύχτα κάποια από τα ζώα του δάσους μαζεύτηκαν γύρω από μια λιμνούλα για να ξεδιψάσουν αλλά το νερό της λίμνης ήταν δηλητηριασμένο και δεν μπορούσαν να το πιουν. Τότε, για καλή τους τύχη εμφανίστηκε ένας μονόκερως. Πλησίασε την λιμνούλα και σκύβοντας βύθισε το κέρας του μέσα στο νερό και τότε σαν θαύμα αυτό έγινε καθαρό και φρέσκο. Έτσι τα ζώα μπόρεσαν να σβήσουν την δίψα τους.
Οι βασιλιάδες τοποθετούσαν συχνά στο τραπέζι κέρας μονόκερου, για να προστατευθούν από τα δηλητηριώδη τρόφιμα και ποτά, και έως ότου η επανάσταση ανέτρεψε τη μοναρχία το 1789, τα σκεύη φαγητού που χρησιμοποιήθηκαν από τους Γάλλους βασιλιάδες ήταν φτιαγμένα από το κέρας μονόκερου, για να αδρανήσουν όποιο τυχόν δηλητήριο είχε αναμιχθεί στα τρόφιμα από επίδοξους δολοφόνους .
Κάποια άλλη μεσαιωνική ιστορία μιλάει για την σύλληψη ενός μονόκερου από τους κυνηγούς, με την ακούσια μεσολάβηση μιας παρθένας κόρης. Ο μονόκερως ήταν ατίθασος και κατά πολύ πιο γρήγορος από τον ανθρώπους που τον κυνηγούσαν. Μονάχα μια παρθένα κόρη που καθόταν κάτω από ένα δέντρο μέσα στο δάσος, ήρεμη και μοναχική, κατάφερε να τον ημερώσει. Καθώς ο μονόκερως οσφρήσθηκε στον αέρα την αθωότητα και την γαλήνη που εξέπεμπε η κόρη, πήγε κοντά της, ακούμπησε το κεφάλι του πάνω στην ποδιά της και αυτή τον αποκοίμισε με τα χάδια της για να γίνει μετά εύκολη λεία για τους κυνηγούς.
Το ότι κάποιοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του μεγαλειώδους αυτού πλάσματος , μεγαλώνει το μυστήριο του μονόκερου, τοποθετώντας τον στην ίδια σφαίρα με τους δεινοσαύρους, το μαμούθ, και ενδεχομένως άγνωστα πλάσματα, όπως αυτό της λίμνης Λοχ Νες. Άλλοι πάλι, ίσως περισσότερο ρομαντικοί, θεωρούν ότι ο μονόκερως υπάρχει ακόμα στις μακρινές περιοχές και μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο από εκείνους που διαθέτουν εξαιρετική ηθική και τιμιότητα.!
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.16.26.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...