Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ἥλιος καὶ βάτραχοι, Αἰσώπου Μῦθοι - Sole e rane, miti di Aesop



λιος κα βάτραχοι, Ασώπου Μθοι
 
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :
https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/    όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis _Barlow _1687_wikipedia ]
λιος κα βάτραχοι, Ασώπου Μθοι
Γάμοι το λίου θέρους γίγνοντο· πάντα δ τ ζα χαιρον π τούτ, γάλλοντο δ κα ο βάτραχοι. Ες δ τούτων επεν· μροι, ες τί γάλλεσθε; ε γρ μόνος ν λιος πάσαν λν ποξηραίνει, ε γήμας μοιον ατ παιδίον γεννήσει, τί ο πάθωμεν κακόν; τι πολλο τν τ φρόνημα κουφότερον χόντων χαίρουσιν π πράγμασιν τος μ χαρν χουσιν.
(variant version from Chambry's first edition)
    λιος κα βάτραχοι
λί ποτ γάμος θέρους πρχε.
Ο δ βάτραχοι γάλλοντο μεγάλως
π τ λαμπρ τραπέζ το λίου.
Ες δ ξ ατν μέγα ναστενάξας
νακέκραγε κα πρς ατος βόα·
νόητοι κα βραδες τ καρδί,
ες τί βοτε μεγάλα κεκραγότες
ς π᾿ γάθ τιν προσδοκωμέν;
Ε ον λιος μονώτατος πάρχων
λην πασαν κα τν γν καταφλέγ,
ε γήμας παδα νθόμοιον ποιήσει,
τί μ πάθωμεν μες κακόν, επέ μοι.
τι πολλο τν τ φρόνημα κουφότερον χόντως χαίρουσιν π᾿ αδήλοις.
Στα νέα Ελληνικά
    Ένα καλοκαίρι, ο Ήλιος έκανε γάμο, παντρευόταν, και όλα τα ζώα χαίρονταν, μαζί χαίρονταν και τα βατράχια. Ένα από αυτά όμως βγήκε και φώναξε: τα άλλα ζώα ας χαίρονται, εμείς γιατί να χαιρόμαστε; Και μόνος του που είναι ο Ήλιος μάς κάνει τόση ζημιά, ξεραίνει τα λασπόνερα όπου κατοικούμε. Τώρα που παντρεύεται και θα αποκτήσει γιο, με τον γιο του μαζί λογαριάστε πόσο περισσότερη ζημιά θα μας κάνει.
    Επειδή το πλήθος χαίρεται ή λυπάται ή νομίζει ό,τι νομίζει, αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώμη της πλειονότητας είναι σωστή, ή κι αν ακόμη είναι σωστή σε πολλές περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο για όλους.
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...