Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ξύλα καὶ ἐλαία, Αἰσώπου Μῦθοι [ΣΝΒ] / Legno e olive, Miti di Esopo



Ξύλα κα λαία, Ασώπου Μθοι/ Legno e olive, Miti di Esopo

Ξύλα ποτ πορεύθη το χειροτονσαι φ᾿ αυτν βασιλέα κα επαν τ λαί· Βασίλευσον φ᾿ μν. Κα επεν ατος λαία· φεσα τν πιότητά μου ν δόξασεν ν μο θες κα ο νθρωποι, πορευθ ρχειν τν ξύλων; Κα επαν τ ξύλα τ συκ· Δερο, βασίλευσον φ᾿ μν. Κα επεν ατ συκ· φεσα τν γλυκύτητά μου κα τ γέννημά μου τ γαθόν, πορευθ το ρχειν τν ξύλων; Κα επαν τ ξύλα πρς τν άμνον· Δερο, βασίλευσον φ᾿ μν. Κα επεν αμνος πρς τ ξύλα· Ε ν ληθεί μες χρίετέ με ες βασιλέα φ᾿ μν, δετε πόστητε ν τ σκέπ μου· κα ε μή, ξέλθοι πρ κ τς άμνου κα καταφάγοι τς κέδρους το Λιβάνου.
Στα νέα Ελληνικά
    Τα δέντρα θέλησαν να χειροτονήσουν έναν βασιλιά από ανάμεσά τους. Πήγανε πρώτα στην ελιά και της λένε: «γίνε ο βασιλιάς όλων των δέντρων!». Η ελιά τους απάντησε: «να αφήσω την παχύτητα του καρπού μου που είναι τόσο πολύτιμη για τους ανθρώπους και για τον Θεό ακόμη, για να πάω να εξουσιάζω τα φυτά; Ευχαριστώ, αλλά δέν μπορώ.
Έπειτα πήγανε στη συκιά και της λένε «γίνε ο βασιλιάς όλων των δέντρων!». Η συκιά τους απάντησε: «να αφήσω τον ωραίο μου καρπό και την τόση γλυκύτητα που παράγω, και να πάω να εξουσιάζω τα φυτά; Ευχαριστώ, αλλά δέν μπορώ. Εντέλει πήγανε και στη ράμνο. Η ράμνος (ακανθώδης θάμνος, επίσης λέγεται παλιουριά ή παλιούρι) ήταν το σύμβολο του άχρηστου. Της λένε: «θα καταδεχθείς να γίνεις βασιλιάς των δέντρων;» και απαντά η ράμνος: «αν μιλάτε σοβαρά ότι θέλετε να γίνω βασιλιάς των δέντρων, ελάτε όλα τα δέντρα, κάντε βαθειά υπόκλιση και μπείτε υπό τη σκέπη μου. Αλλιώς θα βγάλω φωτιά και θα κάψω ακόμα και τους κέδρους τους Λιβάνου»!
    Ο καλός και χρήσιμος άνθρωπος δέν ζητά εξουσία. Ακόμα και όταν του την προσφέρουν, δέν την θέλει, για να μήν περισπασθεί από το χρήσιμο έργο που παράγει για τον κόσμο.
Αντιθέτως, ο άχρηστος άνθρωπος αν βρεί έστω και μια μικρή ευκαιρία να εξουσιάσει, όχι μόνο το θέλει, αλλά και μετέρχεται κάθε μέσο προκειμένου να αποκτήσει την εξουσία: ακόμα και απειλεί να καταστρέψει και δέν νοιάζεται αν καταστραφεί ό,τι καλύτερο υπάρχει, προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος την εξουσία.
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/ -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σ - Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) / Nibbly-Quibbly la capra, Ucraina (fiaba) / Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (Λαϊκό παραμύθι)

  Nibbly-Quibbly The Goat, Ukraine (fairy tale) - Nibbly-Quibbly The Goat, Ucraina (fiaba) - Nibbly-Quibbly Η κατσίκα, Ουκρανία (παραμύθ...