Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Αἴλουρος καὶ ἀλεκτρυών Αἰσώπου ΜῦθοιΑλουρος, συλλαβν λεκτρυόνα, τοτον βούλετο μετ' ελόγου ατίας καταθοινήσασθαι. Κα δ ρξάμενος κατηγόρει ατο λέγων χληρν ατν 


εναι τος νθρώποις νύκτωρ κεκραγότα κα οδ πνου τυχεν ἐῶντα ατούς. Το δ επόντος ς π' φελεί ατν τοτο ποιε· π γρ τ συνήθη τν ργων διεγείρει, κ δευτέρου λεγεν· λλ κα ασεβς ες τν φύσιν καθέστηκας κα δελφας κα μητρ πεμβαίνων. Το δ κα τοτο ες φέλειαν τν δεσποτν πράττειν φήσαντος· πολλ γρ ατος ὠὰ τίκτεσθαι παρασκευάζει, διαπορηθες κενος φη· Ἐὰν ον σ ε φορμν επορς, γώ σε οχ σσον δομαι.
λόγος δηλο τι πονηρ φύσις πλημμελεν προαιρουμένη, κν μ μετ' ελόγου προσχήματος δυνηθ, παρακαλύπτως πονηρεύεται.
Στα νέα Ελληνικά
Ο γάτος έπιασε έναν κόκορα και ήθελε μια πρόφαση για να τον φάει. Άρχισε λέγοντας: "το έχεις παρακάνει! κάθε νύχτα φωνάζεις και χαλάς τον ύπνο των ανθρώπων! Όλοι είναι θυμωμένοι μαζί σου!" -Μα, απαντά ο κόκορας, για το καλό τους το κάνω, για να ξυπνάνε την ώρα που πρέπει και να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Έτσι γλυτώνουν από την τεμπελιά που είναι το πιο βλαβερό πράγμα! - "Αλλά εκτός από αυτό, διαπράττεις κ αιμομιξία: καβαλάς ακόμα και τις αδερφές σου και τη μάνα σου! Γι' αυτό σε καταδικάζω σε θάνατο!" - "Μα κι αυτό το κάνω για το καλό των ανθρώπων, για να αποκτούν τα αφεντικά μου πολλά αυγά και πολλά κλωσσοπουλάκια!". Τότε λέει ο γάτος: δικαιολογίες βλέπω ξέρεις να βρίσκεις, όμως αυτό δεν θα με εμποδίσει να σε φάω!
https://Kinimatografosteatro.blogspot.com/-  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου